Použitie peňažných tokov pri ohodnocovaní záväzkov v životnom poistení - Bilíková, Mária, 1951-
Príspevok poukazuje na tú časť práce aktuára poisťovne, v ktorej sa venuje ohodnocovaniu záväzkov v životnom poistení (určovaniu poistných rezerv). Peňažné toky v životnom poistení a niektoré s nimi súvisiace pojmy, používané pri určovaní poistného metódou testovania zisku. Odvodenie rekurentného vzorca na výpočet rezervy a jeho použitie najmä pri ohodnocovaní záväzkov, ak dochádza k zmene aktuárskej bázy. Na modelovom poistení autorky poukazujú na využitie tohto prístupu na určovanie "fair value" záväzkov.