Platnosť parity kúpnej sily pred prijatím eura v Slovinsku a na Slovensku - Chocholatá, Michaela, 1977-
Cieľom príspevku bolo overenie platnosti dlhodobej PPP na údajoch Slovinska a Slovenska pred ich vstupom do EMÚ, pričom boli aplikované dva prístupy - testovanie stacionarity reálnych výmenných kurzov a Engle - Grangerov kointegračný prístup. Na základe ADF testu sme zistili nestacionárny charakter obidvoch reálnych výmenných kurzov SIT/EUR a SKK/EUR, z čoho vyplýva nepotvrdenie platnosti dlhodobej PPP. Pri aplikácii kointegračného prístupu sme v dôsledku rôzneho stupňa integrácie premenných platnosť PPP v prípade Slovinska zamietli. Premenné boli v prípade Slovenska síce integrované rádu 1, časové rady reziduí však nemali stacionárny charakter, a teda platnosť PPP sa ani v tomto prípade nepotvrdila.