Účtovanie a zdaňovanie vybraných druhov cenín v podnikateľskom subjekte - Kastlerová, Sylvia
Nakúpené ceniny podnikateľský subjekt, ktorý vedie podvojné účtovníctvo, účtuje v denníku a eviduje v knihách analytickej evidencie (v knihe cenín) v hodnote, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do používania. K ceninám sa zaraďujú poštové známky, kolky, stravné lístky, diaľničné nálepky, telefónne karty a ostatné karty. Nakúpené ceniny majú podobný charakter použitia ako peniaze (platidlo), sú krátkodobým finančným majetkom, o ktorom sa účtuje na základe účtovného dokladu.