Finančná kríza núti centrálne banky k precedensu - Kotlebová, Jana, 1969-
Pokles ekonomického rastu a rastúca inflácia vo svetovej ekonomike. Populárna menová stratégia nazývaná inflačné cielenie, alebo nový konsenzus menovej politiky (New consensus monetary policy - NCMP). Hlavné črty NCMP. Snaha centrálnych bánk globálnu ekonomiku chrániť pred hospodárskym úpadkom. Úsilie centrálnych bánk o zabezpečenie svojej nezávislosti pri výkone menovej politiky. Definícia nezávislosti centrálnej banky. Snaha Medzinárodného menového fondu o riešenie situácie.