Ekonomické úspechy rozvíjajúcich sa krajín (emerging countries) menia ekonómiu globálneho sveta - Balhar, Víťazoslav
Úspechy sociálno-ekonomického rozvoja rozvíjajúcich sa krajín majú za následok rast spotreby a kvality života celej globálnej ekonomiky. Zvýšená spotreba potravín v krajinách bývalého tretieho sveta, najmä v Číne a Indii, vyvoláva až zdvojnásobenie cien potravín a následkom ich globálneho nedostatku až hrozby hladu na celej planéte. Zvýšený dopyt po energiách, najmä ropných produktov, znamená raketový rast ceny ropy. Ide o trvalý, zásadne nový fenomén globalizácie sveta, ktorý treba neodkladne riešiť.