Monetárna a fiskálna politika so zameraním na i-tu krajinu Eurozóny - Ivaničová, Zlatica
Možnosti kvantifikácie relácií output-inflácia v krajinách Eurozóny a v i-tej krajine. Reakcia outputu na fiškálnu politiku je zaujímavá a prináša zaujímavé poznatky o vzťahu monetárnej a fiškálnej politiky pri inflačnom cielení. Fiškálna politika má priamy vplyv na aktivity, ktoré ovplyvňujú infláciu. Pretože monetárne autority cielia infláciu, tento efekt je neutralizovaný cez funkciu reakcie monetárnej politiky. Pre priamy inflačný efekt fiškálnej politiky je reakcia monetárnej politiky rozdielna - ak fiškálna politika cez tento kanál zvyšuje infláciu, monetárna politika svojimi nástrojmi "uťahuje" ekonomiku a to vyvoláva zmenšovanie outputu. V prípade, že fiškálna politika vyvoláva pokles inflácie, monetárna politika podporuje rozmach ekonomiky.