Jak umožnit realizaci odvážných vizí - Ready, Douglas A.
Dôvody, prečo sa niektoré odvážne vízie neuskutočnia. Model zmeny - systémový prístup k realizácii vízie. Prvá fáza - sformulovanie agendy. Druhá fáza - zapojenie organizácie. Tretia fáza - budovanie rozhodujúcich schopností. Štvrtá fáza - spájanie jednotlivostí. Piata fáza - energetizácia organizácie prostredníctvom mobilizácie ľudí. Neustále revidovanie.