Marketingová stratégia v systéme manažérstva kvality ako atribút konkurencieschopnosti podniku a udržania si zákazníkov - Mihalčová, Bohuslava, 1963-
Model spokojnosti zákazníka. Hodnotenie kvality vzťahov s kľúčovými zákazníkmi. Súvislosti medzi kvalitou a marketingovou stratégiou vo firme. Implementácia CRM vo firme a návrh marketingovej stratégie na rozvíjanie vzťahov so zákazníkmi.