Zmeny v ťažkých časoch. Pomôžme pracovníkom vysporiadať sa so zmenou
Upínanie ľudí na stabilitu. V napätom období rastú emócie zamestnancov pri zavádzaní zmien. Od strachu a odporu k dôvere. Interpretácia udalostí. Emocionálnosť situácie. Komunikácia.