Hodnota zákazníka - Lejnarová, Šárka
Hodnota zákazníka, alebo v akej miere je zákazník prínosný pre podnik. Budúca hodnota zákazníka. Určenie vhodnosti ponuky produktu zákazníkovi. Určenie rizikovosti klienta. Čo znamená odchod klienta. Stratégia pre tvorbu hodnoty zákazníka.