Európska únia a medzikultúrny dialóg, fenomén moslimského prisťahovalectva - Liďák, Ján
Fenomén medzinárodnej migrácie obyvateľstva. Potreba medzikultúrneho dialógu, vzájomného porozumenia a spolupráce. Prítomnosť islamu a islamskej tradície v európskom politickom živote a v európskej kultúre. Integrácia moslimských komunít do spoločnosti v rámci celej Európskej únie. Medzikultúrny dialóg medzi Východom a Západom. Odlišné vnímanie vzťahu štát - náboženstvo. Predstavitelia súčasného islamu a odmietanie idei demokratického štátu v západnom ponímaní. Iné definovanie ľudských práv v moslimskej spoločnosti. Rozdiely medzi tradičnou individuálnou slobodou Európanov a uzavretou kolektivitou moslimov.