Nominálna a reálna konvergencia v kontexte rozširovania EMÚ - Muchová, Eva, 1961-
Teoretické aspekty konvergencie, základné prístupy k meraniu konvergencie a to prostredníctvom “sigma” konvergencie a “beta” konvergencie. Vzájomný vzťah a dilema medzi nominálnou a reálnou konvergenciou na príklade krajín SVE, zameranie sa na hodnotenie optimálnosti nominálnych kritérií pre nové členské krajiny. Plnenie inflačného kritéria, inherentný konflikt medzi plnením nominálnych kritérií a procesom reálnej konvergencie (Balassov-Samuelsonov efekt) a riziko akcelerácie inflácie po vstupe kandidátskych krajín do eurozóny (Boxer efekt).