Dobrovoľníctvo ako nástroj sociálnej zodpovednosti - Pongráczová, Eva, 1971-
Vo vyspelých demokratických krajinách má zapájanie občanov do dobrovoľníckej práce dlhoročnú tradíciu. V SR sa do dobrovoľníckych aktivít začalo zapájať viac občanov po roku 1989, ich počet neustále rastie. Dobrovoľníctvo predstavuje veľmi dôležitý element aj v podnikoch sociálnej ekonomiky, lebo dobrovoľníci svojou sociálnou aktivitou prispievajú k rozvoju spoločnosti. Je to prejavom aktívneho občianstva a sociálnej zodpovednosti, navyše dobrovoľnícka činnosť je aj ekonomickým prínosom pre spoločnosť.