Zákaznícka orientácia a analýza potrieb zákazníkov malých a stredných podnikov ako nástroj rastu konkurencieschopnosti - Pavlík, Adrián
Orientácia podniku na zákazníka. Spokojnosť zákazníka - dôležitý kvalitatívny faktor. Efektívna konkurenčná stratégia orientovaná na zákazníka. Konkurenčné stratégie na základe veľkostných kategórií podnikov. Inovácie ako konkurenčná výhoda.