Niektoré teoretické aspekty nezamestnanosti podľa koncepcie amerických ekonómov R. Layarda, S. Nickella, R. Jackmana - Ivanová, Pavlína
Čo zapríčiňuje selektívnosť vo výbere zamestnancov. Prečo radšej firmy neznížia mzdy svojim zamestnancom a neprijmú ďalších ? Existujú dva hlavné argumenty . Prijímanie ďalších zamestnancov na úkor zníženia miezd zníži pracovnú morálku, skúsení pracovníci začnú odchádzať. Tieto straty prevážia úspory z nižších miezd. Tento argument sa nazýva efektívnostná mzda. Znižovanie miezd by mohlo naraziť na problém s odbormi.