Skúmanie regionálnych disparít v rámci nových členských krajín Európskej únie - Kropková, Zlata
Na základe viacrozmernej klasifikácie 55 NUTS2 podľa východiskovej úrovne HDP a podľa priemerného tempa rastu v časovom horizonte rokov 1998-2004 sa identifikovali potenciálne možnosti jednotlivých regiónov NUTS2 nových dvanástic členských krajín EÚ (NEU 12) konvergovať k ekonomicky vyspelejším regiónom EÚ. Z výsledkov realizovaných analýz je možné z pohľadu proporcionality vyrovnávania sa socio-ekonomických rozdielov hovoriť skôr o divergenčných tendenciách ekonomickej úrovne regiónov nových členských krajín EÚ.