Transakčné náklady a štruktúra fariem v strednej a východnej Európe a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu - Ciaian, Pavel
V krajinách SVE a v bývalých krajinách ZSSR existujú veľké korporátne farmy a malé rodinné farmy. Obe sa špecializujú na produkciu tých komodít, v ktorých dosahujú komparatívne výhody. Štruktúra fariem určuje, v ktorých produktoch bude daná krajina komparatívna na medzinárodných trhoch. Tento záver je dôležitý najmä z pohľadu tranzitívnych krajín, kde vysoké transakčné náklady brzdia zmenu organizácie fariem. Pre tranzitívne krajiny vyznačujúce sa vysokými transakčnými nákladmi je dôležitejší výber štruktúry produkcie než výber organizácie farmy.