Počúvajte spätnú väzbu - Hinková-Dibarborová, Andrea
Súčasná hospodárska kríza núti ľudí viac šetriť ako utrácať. Zákazníci, ktorí sú verní určitej značke, budú sa stále viac pýtať na to, ako si ich lojalitu firma váži a čo získavajú tým, že dlhodobo využívajú jej služby. V prípade, že nedostanú dostatok uspokojivých odpovedí, pôjdu tam, kde dostanú viac. Lojalitné nástroje a programy na Slovensku.