Globalizácia a budovanie strategických podnikateľských aliancií - Jemala, Marek
Procesy združovania podnikov podmienené procesmi internacionalizácie podnikania a globalizácie trhov. Základné ukazovatele globalizačných procesov. Globálne hľadanie zdrojov, nových trhov a vyššej efektívnosti. Vznik strategických aliancií medzi konkurujúcimi globálnymi korporáciami. Extrémny prípad globálnej stratégie - hollow strategy. Desať najlepších globálnych korporácií na svete v r. 2007. Kľúčové globálne riziká v súčasnosti. Význam veľkosti príslušného zoskupenia firiem. Súperenie globálnych aliancií. Hlavné dôvody zoskupenia podnikov do strategických aliancií.