Dopyt po peniazoch - Lopatník, Martin
Makroekonómia chápe pojmom dopyt po peniazoch, tú časť bohatstva, ktorú chceme mať v rukách ako peniaze. Dopyt po peniazoch vyjadruje, že aj podniky chcú mať časť svojho bohatstva v podobe peňazí. Dopyt po peniazoch znamená motiváciu, ktorá určuje, ako chcú ľudia alokovať ich bohatstvo na nemonetárnu a monetárnu časť.