Blízkovýchodní výzvy pro novou americkou vládu - Beránek, Ondřej
Stabilita Blízkeho východu zostáva naďalej dôležitým predpokladom medzinárodnej bezpečnosti. Záleží na Spojených štátoch amerických, akým smerom sa bude táto oblasť v nadchádzajúcich rokoch uberať. Novú americkú vládu Baracka Obamu čaká neľahká úloha - dlhodobá a premyslená politika, ktorá bude schopná reagovať na celú škálu blízkovýchodných problémov. USA budú musieť prehodnotiť svoje priority v tejto oblasti a vysporiadať sa s neľahkým odkazom vlády G. Busha, ktorej blízkovýchodná stratégia sa ukázala ako úplne nefunkčná.