Novela zákona o daních z příjmů č. 2/2009 Sb. - Sedláková, Eva
Začiatkom r. 2008 nadobudla platnosť rozsiahla novela č. 261/2007 Sb. zákona o daniach z príjmov, ktorá do českej legislatívy priniesla podstatné zmeny najmä v oblasti dane z príjmov fyzických osôb. Stanovila aj to, že daň z príjmov fyzických osôb bude predstavovať od r. 2008 15 percent a od r. 2009 iba 12,5 percenta s tým, že pre r. 2009 podstatne znížila úľavy na daniach. To by prinieslo neodôvodnené zvýšenie daňového zaťaženia poplatníkov. Na túto skutočnosť reaguje novela č. 2/2009 Sb. zákona o daniach z príjmov, ktorá priniesla nielen upresnenia ustanovení zákona, ale aj ponechala daň vo výške 15 percent aj pre r. 2009 s tým, že meniť sa nebudú ani úľavy na dani.