Aktuálna normotvorba súvisiaca s výstvabou diaľnic na Slovensku prostredníctvom PPP projektov - Holub, Dušan
Vláda SR schválila zámer vytvoriť podmienky na urýchlenie výstavby vybraných úsekov diaľnice D 1 a rýchlostnej cesty R 1 s využitím PPP projektov. Od 1.1.2008 je v účinnosti zákon č. 669/2007 Z.z. o jednorazových opatreniach v prípade niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorý má umožniť urýchlenie výstavby diaľnice D 1 a rýchlostnej cesty R 1. Možnosť začať stavbu diaľnice na súkromnom pozemku bez toho, aby došlo k riadnemu vyvlastneniu a bez toho, aby mal vlastník možnosť brániť sa uskutočňovanej stavbe je sporná, čo sa týka jej súladu s ústavne zaručenou ochranou vlastníckeho práva.