Úspory v nákupu - Lhotská, Alena
Náklady vynaložené na nákup materiálu a služieb predstavujú významnú časť celkových prevádzkových nákladov spoločnosti, a preto si vyžadujú dôsledné riadenie. Preto je potrebné uskutočniť kategorizáciu nákupných transakcií a celkového nákupného objemu z hľadiska dodávateľov, nákupných kategórií a nákupných položiek. Základným nástrojom kategorizácie je Paretova analýza založená na princípe 80:20. Zníženie nákupných cien v nákupných položkách je možné uskutočnením tzv. analýzy ceny príležitosti. Výstupy ceny príležitosti je vhodné doplniť aj analýzou rozloženia dodávateľov. Nevyhnutná je interpretácia výsledkov analýz a dekompozícia súhrnných výsledkov.