Energy and the European Union - Jeníček, Vladimír
V roku 2000 bola prijatá Zelená kniha, ktorá sa zaoberá energetickou závislosťou a stala sa kľúčovým dokumentom európskej energetickej politiky. Vznikla ako dôsledok obáv Európskej komisie zo stupňujúcej sa energetickej závislosti na dovozoch energetických zdrojov z politicky nestabilných častí sveta. Tri kľúčové body energetickej stratégie : stabilné energetické dodávky, prijateľné ceny energie, ochrana životného prostredia. Spolupráca medzi jednotlivými členskými štátmi je nevyhnutná k bezproblémovému fungovaniu tohto strategického odvetvia a k spoľahlivému zabezpečeniu dodávok energií.