Selected aspects of taxation of cigarettes in the EU member states - David, Petr
Miera a štruktúra zdanenia cigariet je v súčasnej dobe v EÚ veľmi diskutovanou oblasťou.Úpravami spotrebných daní uvalených na cigarety v krajinách EÚ je možné dosahovať rôzne ciele v oblasti fiškálnych a poľnohospodárskych politík štátov, spotreby cigariet, ochrany domáceho trhu a v ďalších oblastiach.Otázkou je, či spotrebnú daň ukladať prostredníctvom špecifickej sadzby, sadzby ad valorem alebo ich kombináciou. To závisí od stanovených cieľov daňovej politiky členských krajín EÚ.