Měření a rozvoj kompetencí: součást strategie úspěšných firem - Rašínová, Iva
Mnhé firmy majú síce definovaný kompetenčný model, avšak v praxi ho nevyužívajú. Pri vytvorení a udržaní tohto modelu je nutné popísať ho prehľadným a uchopiteľným spôsobom a previazať ho s ďalšími HR procesmi ( napr. nábor a výber, adaptačný proces, hodnotenie zamestnancov, rozvoj a riadenie kariéry). Meranie kompetencie, metódy merania, kombinácia metód.