"Díky NATO zůstala studená válka pouze válkou studenou" - Šedivý, Jiří
Úloha Severoatlantickej aliancie v dnešnej dobe. Partnerské vzťahy NATO s inými štátmi. Komplexná vojensko-civilná povaha súčasných operácií NATO. Vzťah k OSN. Spolupráca NATO a Európskej únie. Vzťah s Ruskom. Rozširovanie NATO. Výdavky v NATO. Tri momenty úspechu NATO za posledných 60 rokov.