Fenomén násilia v medzinárodných vzťahoch - Šmihula, Daniel
Násilie ako potenciálna možnosť je súčasťou nielen medzinárodných vzťahov, ale aj politiky, života a prírody. Násilie je veľmi efektívny nástroj na dosahovanie vlastných cieľov a zlepšovanie vyjednávacích pozícií. Pre každý národ je nevyhnutné a užitočné dokázať žiť s ostatnými v mieri. Mier je rovnako integrálnou súčasťou medzinárodných vzťahov ako násilie a je rovnako prirodzeným stavom ako vojna. Preto je dôležité nájsť medzi nimi primeranú rovnováhu a striedať tieto dva stavy v závislosti od okolností a potrieb. V súčasnosti sa dostávame do obdobia, keď nebezpečenstvo vojenských konfrontácií bude rásť. Preto je pre demokratické štáty nevyhnutné udržiavať vojenskú a technologickú prevahu nad štátmi nedemokratickými.