Rozhodovanie o poskytnutí obchodného úveru - Melicheríková, Zuzana
Kreditné rozhodovanie podniku predstavuje rozhodnutie o poskytnutí, resp. neposkytnutí obchodného úveru. Toto rozhodovanie by malo rešpektovať niekoľko kritérií. Je dôležité mať obraz o finančnej situácii zákazníka, či je schopný splniť svoju platobnú povinnosť. Po uskutočnení finančnej analýzy zákazníka - odberateľa podnik rozhoduje na základe analýzy čistej súčasnej hodnoty dvoch variantov. Ďalšou možnosťou, ako rozhodnúť o poskytnutí obchodného úveru je kalkulácia očakávaného zisku transakcie.