Efekt lepší ako priemer: nadmerná sebadôvera v sebahodnotení študentov - Šinský, Michal
Nadmerná sebadôvera je psychologický fenomén, ktorý sa vzťahuje na to ako ľudia dobre poznajú vlastné schopnosti a hranice svojich vedomostí. Prejavuje sa viacerými spôsobmi, z ktorých autor testoval: efekt lepší ako priemer. Presnejšie povedané testoval výsledky sebahodnotenia študentov troma hypotézami: 1) Muži sú vo všeobecnosti viac náchylní na nadmernú sebadôveru v porovnaní so ženami. 2) Respondenti s vyššími pracovnými skúsenosťami sú viac sebaistí ako respondenti bez pracovných skúseností. 3) Respondenti s vyššímí koeficientami nadmernej sebadôvery vykazujú odlišnú úroveň averzie voči strate ako respondenti s nízkymi koeficientami nadmernej sebadôvery.