Zánik obchodného práva v roku 1950 - Holub, Dušan
Premena právneho poriadku, ktorý v Československu nadväzoval na kontinuitu s medzivojnovým právnym poriadkom, na jeho demokratické tradície, začala v období po máji 1945. Komunistický prevrat v roku 1948 umožnil socializáciu právneho poriadku, rozbitie kontinuity s tradíciami československej demokratickej právnej kultúry, transformáciu československého práva, vznik a rozvoj rozsiahleho zákonodarstva, ktoré viedlo k postupnej rekonštrukcii tradičného systému práva a zániku obchodného práva.