Vytváranie Únie pre Stredomorie a jej súčasné výzvy - Slováková, Viera
Analyza návrhov vzniku, založenia, súčasného stavu a budúcich výziev Únie pre Stredomorie a objasnenie jej inštitucionálnej základne. Na dosiahnutie stanoveného cieľa bola použitá metóda komparácie staršieho projektu – Barcelonský proces, nazývaného aj EUROMED a pôvodného návrhu francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho na vytvorenie Stredomorskej únie. Výsledok poukazuje najmä na to, do akej miery by mohla byť Únia pre Stredomorie funkčná, v čom sú jej výhody, nedostatky, hlavné nezhody a problémy medzi členskými krajinami a výzvy do budúcnosti.