Budúcnosť Európskej únie - Korduliak, Peter
Zhodnotenie integračného procesu v rámci Európskej únie pod vplyvom súčasných trendov ako sú globalizácia, konkurencieschopnosť a finančná kríza. Hlavným dokumentom, ktorý by mal dnes ovplyvňovať dianie v Únii je Ústava Európskej únie, ktorá dáva Európskej únii právnu subjektivitu a výrazne mení fungovanie jej orgánov . Daná zmluva, ale bola národnými referendami v Holandsku a Francúzsku odmietnutá, čo malo za následok jej prerobenie a snahy o jej znovuprijatie vo forme Lisabonskej zmluvy a taktiež to malo za následok zastavenie procesu rozširovania Únie. Európska únia sa ale bude a bude musieť rozširovať , pretože je to pre ňu výhodné a vychádza to z jej podstaty integračného zoskupenia.