Poľsko ako prvá krajina Európskej únie so zákonom o lobingu - Malík, Marek
Právna úprava lobingu v členských štátoch EÚ nie je jednotná. Vo väčšine z nich nie je parlamentný ani iný lobing právne regulovaný, v niektorých členských štátoch však existujú legálne prostriedky na zvýhodnenie vplyvu záujmových skupín na proces tvorby verejnej politiky. Diskusia o prijatí zákona o lobingu prebieha s rôznou intenzitou predovšetkým v nových členských štátoch EÚ. V Poľsku táto diskusia viedla k schváleniu samostatného zákona o lobingu, ktorý vstúpil do platnosti na jar 2006.