Bilančná politika a podvody v účtovníctve - Husárová, Stanislava
Priblíženie čitateľovi významu bilančnej politiky, v kontexte manipulácií s údajmi spoločnosti. Prax ukázala, že podvody a manipulácie s údajmi spôsobujú veľké škody v celej ekonomickej spoločnosti a majú nesmierne dôsledky na celkovú jej výkonnosť. Je nevyhnutné proti podvodnej činnosti bojovať a prijímať opatrenia, ktoré svojou podstatou znížia resp. úplne zabránia vzniku tohto stavu. Je priam zarážajúce, koľko prípadov nelegálnej manipulácie s údajmi bolo v poslednom období odhalených. Ako proti takejto nevhodnej úprave informácií z účtovnej závierky bojovať. Zmeny je potrebné urobiť vo všetkých 3 oblastiach ktoré vedú ku vzniku podvodu – zvyšovať etické povedomie, odstraňovať opčné programy vedúce k snahám manipulovať výsledky, ako aj sprísniť a spresniť pravidlá tvoriace účtovnú politiku. Z pohľadu účtovníctva predstavuje práve posledná oblasť veľkú výzvu.