CRM = vyhozené peníze? - Čábela, Miroslav
Zavedenie CRM systému. Analýza dát, znalosť klientov. Analýza životného cyklu klienta. Diferenciácia klientov podľa ich významu. Kľúčové informácie just-in-time. CRM a vytvorenie ponuky šitej na mieru pre klientov.