Národná identita ako faktor suverenity štátu – implikácie na príklade Taiwanu - Fertaľová, Mária
Za posledných šesť dekád zažila taiwanská spoločnosť zásadnú evolúciu, ktorej výsledkom je formovanie novej generácie obyvateľov, odvádzajúcej svoju identitu (vo všetkých jej podobách) od existencie štátu, ktorý nie je medzinárodne uznaný. Kreovanie novej taiwanskej identity prešlo zložitým vývojom – od tzv. čínskeho apartheidu, ktorý polarizoval národnostne heterogénnu spoločnosť, až po oficiálnu politiku vlády, ktorej cieľom bolo vybudovanie homogénnej taiwanskej spoločnosti. Ak je národná identita odvodená najmä od osobnej identifikácie sa so suverénnym štátom, potom by mala byť vôľa rastúcej väčšiny obyvateľov Taiwanu rešpektovaná, a to nie len domácimi politikmi, ale aj predstaviteľmi Číny a medzinárodným spoločenstvom. Autorka sa v článku zaoberá vplyvom a váhou národnej identity na kreovanie suverénneho štátu na príklade riešenia taiwanskej otázky.