Súčasné teoretické koncepty európskej integrácie - Fodorová, Veronika
Európa dnes na základe minulých skúseností ako i subjektívnych vízií modeluje perspektívu svojho vývoja. Analýza súčasných teoretických koncepcií európskej integrácie ako i ich pohľad na integračné „zdroje,“ keďže teóriu považujeme tak za retrospektivitu dejinných udalostí ako aj za reálnu politiku, pokiaľ dôjde k jej aplikácií do politického života. Neofunkcionalizmus, kríza neofunkcionalizmu a návrat tradičných prístupov. Integračný realizmus, neofederalizmus. Interdependencia. Inštitucionalizmus vs. Intergovernmentalizmus: (Nadnárodný a medzivládny prístup). Konštruktivizmus.