Severoatlantická letecká doprava – genéza vzťahov EÚ-USA - Grančay, Martin, 1984-2024
Letecká doprava medzi EÚ a USA sa tradične riadila klasickými protekcionistickými bilaterálnymi dohodami. Zlom prinieslo zvolenie Jimmyho Cartera za amerického prezidenta koncom 70-tych rokov a následný program uzatvárania liberálnych leteckých dohôd. Prvým stupňom boli tzv. dohody o otvorenom trhu, neskôr, od r. 1992 začali niektoré štáty EÚ s USA uzatvárať dohody o otvorenom nebi. Európsky súdny dvor však v r. 2002 výhlasil tieto dohody za odporujúce komunitárnemu právu. To viedlo k niekoľkoročnej sérii rokovaní a k podpísaniu Dohody o otvorenom nebi medzi EÚ a USA v r. 2007, ktorá v podstatnej miere liberalizuje severoatlantickú leteckú dopravu. V súčasnosti prebiehajú rokovania o úplnej deregulácii, ich úspech je ale otázny.