Sloboda pohybu a pobytu ako základ migrácie - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Sloboda pohybu a pobytu tvorí základný prostriedok migrácie. Bez spomínanej slobody by osoby nemohli migrovať a usádzať sa na štátnych územiach, ktoré patria pod zvrchovanosť iných štátov, než ich vlastných. Sloboda pohybu a pobytu však nie je neobmedzená. V otvorenej a demokratickej spoločnosti je daná sloboda obmedzená v súvislosti s bezpečnosťou štátu alebo s vykonávaním spravodlivosti. A diktatúry alebo anarchie sú úplne nezlučiteľné so slobodou ako-takou.