Dialóg ako nástroj difúzie kultúr - Zágoršeková, Marta
Východiskom skúmania dialógu ako nástroja difúzie kultúr je predpoklad, že medzi kultúrami prebiehajú rôzne formy interakcií, ako je napr. difúzia, penetrácia, integrácia, asimilácia alebo iné modely komunikácie. Dialóg skladajúci sa z otázky a odpovede predpokladá priamy kontakt dvoch alebo viacerých subjektov, ktorí sa nachádzajú v jednej spoločnej komunikačnej situácii. Touto spoločnou situovanosťou človeka vo svete je ľudská kultúra. Dialóg medzi štátmi umožňuje, aby základom vzájomnej difúzie kultúr bolo uznanie rovnoprávnej suverenity oboch aktérov.