Zlyhanie multikulturalizmu alebo univerzalizmu? - Weiss, Peter
Príčiny problémov, do ktorých sa dostalo uplatňovanie multikulturalizmu v Európe po skončení druhej svetovej vojny. Nárast vplyvu krajne pravicového populizmu v západnej Európe. Niektoré aspekty vplyvu kultúry na formovanie a vývoj medzinárodných vzťahov. Kritika Fukuyamovej predstavy o konci dejín na základe univerzálneho presadenia sa amerického modelu voľného trhu a liberálnej demokracie ako údajne jedinej životaschopnej alternatívy rozvoja ľudskej civilizácie. Širšie medzinárodnopolitické dôsledky presadzovania amerického univerzalizmu.