Složitý vztah Francie k Severoatlantické alianci - Mrázek, František
Odchod z NATO ako základ francúzskej zahraničnej politiky. Vystúpenie z NATO v roku 1966 za vlády prezidenta de Gaulla. Kľúčový problém pre Francúzov - Nemecko. Návrat do histórie - zahraničná politika de Gaulla. 45. konferencia o bezpečnosti a spolupráci v Európe, 7.2.2009 v Mníchove - potvrdenie zámeru Nicolasa Sarkozyho reintegrovať Francúzsko do vojenského velenia NATO.