Znovuzrození evropského kolonializmu? Odvrácená tvář Evropské politiky sousedství - Horký, Ondřej
Najdôležitejší problém Európskej politiky susedstva (ENP). Politika EU pripomínajúca projekt, prostredníctvom ktorého EU presadzuje svoj vplyv v zahraničí napriek želaniu partnerských krajín. Nadvláda EU nad okolitými štátmi, aj keď nenásilnými prostriedkami. Problematika spoločných hodnôt. Susedská politika ako odvrátená tvár normatívnej moci Európskej únie.