Už odpradávna mali peniaze svoju cenu. Regulácia úrokových sadzieb má svoje korene v dávnej minulosti - Horbulák, Zsolt, 1972-
To, že požičané peniaze majú svoju cenu, si ľudia uvedomovali už odpradávna. Nebolo to inak ani v starovekej Mezopotámii, kde peniaze v dnešnom ponímaní ešte ani neexistovali.