Finanční krizi roku 2008 vyvolaly (především) vládní zásahy - Smrčka, Luboš
Pohľad na jednotlivé znaky súčasného svetového ekonomického vývoja. Príčiny ekonomickej krízy a téza, že významnú úlohu v týchto dejoch zohrala dlhodobá a sústavná snaha vlád jednotlivých vyspelých krajín predbehnúť v oblasti dostupnosti vlastného bývania vývoj životnej úrovne v týchto štátoch tak, ako tento vývoj predurčovala schopnosť jednotlivých národných ekonomik. Masívna podpora bývania v Spojených štátoch viedla k vytvoreniu prostredia, ktoré sa už prestalo správať trhovým spôsobom, neindikovalo správne a zodpovedajúce ceny a to predovšetkým z toho dôvodu, že umelo vyvolávalo dopyt po vlastníctve bývania, naviac po vlastníctve bývania v štandardoch, ktoré boli podstatne vyššie, ako ekonomická sila príjemcov hypoték.