Mobilita pracovných síl v kontexte globalizácie - Martincová, Marta, 1955-
Jeden z prejavov globalizácie a zároveň aj spôsob ako čeliť nepriaznivému demografickému vývoju v európskych krajinách je medzinárodný pohyb pracovných síl. Je možné konštatovať, že procesy globalizácie vedúce k vytváraniu globálneho trhu práce, k vytváraniu integračných zoskupení a medzinárodného obchodu, významne podporujú medzinárodný pohyb pracovných síl. Stále viac sa rozširuje špecifický typ pracovnej migrácie vysoko špecializovaných pracovníkov. Pohľady na migráciu z hľadiska ekonomickej teórie.