Možnosti ohodnotenia spoločností pôsobiacich v oblasti poisťovníctva - Jakubec, Miroslav
Spoločnosti poskytujúce služby v oblasti poistenia, tak životného aj neživotného, majú iný typ účtovníctva ako bežné podnikateľské subjekty, aj inú štruktúru kapitálu, z čoho vyplývajú aj odlišné postupy pri ohodnotení týchto finančných inštitúcií. Vymedzenie základnýchi pojmov z oblasti poisťovníctva. Vývoj poistného trhu. Vymedzenie metódy, ktorú je možné pri ohodnotení poisťovne použiť. Odlišnosti, ktoré je pri ohodnotení potrebné zohľadniť, ide hlavne o finančnú analýzu poisťovne, stanovenie odčerpateľných zdrojov a aj miery kapitalizácie poisťovne. Výnosový princíp je rozhodujúci pri stanovení hodnoty poisťovne, možné je využiť aj porovnávací princíp, keďže verejne dostupných informácií o poistnom trhu v Slovenskej republike je dostatok.