Diversi aspetti dei dialetti italiani - Vita, Tiziano
Medzi románskymi jazykmi je taliančina zastúpená najväčším počtom rozmanitých lokálnych podôb. Talianske dialekty sú nezávislými idiolektami, ktoré vznikli z latinčiny a neboli derivované priamo z taliančiny. Aj preto ich charakterizuje vlastná gramatika, fonetika aj lexika.